søndag 21. juli 2013

Tvangsreturer til Etiopia kan ende med en menneskerettslig katastrofe.

Retur til tortur

- 1692 visningerInnleg
Norske myndigheter begynner nå å sende etiopiere ut av landet med tvang. Norge er det eneste europeiske landet som har inngått en avtale om tvangsretur til Etiopia, og nå skal alt være klart for å gjennomføre de første utsendelsene. For halvannen uke siden ble en etiopier med tilknytning til et ulovlig opposisjonsparti pågrepet for å sendes ut av landet. Etter at det ble presentert nye opplysninger i saken, ble han løslatt, og Utlendingsnemnda skal nå vurdere saken på nytt.
Tvangsreturer til Etiopia kan ende med en menneskerettslig katastrofe. For en del etiopiere vil nok retur gå helt bra, mens andre vil være utsatt om de returneres. Det er grunn til å frykte at politisk opposisjonelle og myndighetskritikere sendes tilbake til tortur eller andre alvorlige overgrep.
Mange etiopiere har bodd lenge i Norge og har vært politisk aktive her. Flere av dem har fått beskyttelse i Norge det siste året, fordi norske myndigheter anerkjenner at mange opposisjonelle etiopiere risikerer forfølgelse. Det er imidlertid også en del personer med tilknytning til ulovlige opposisjonspartier som har fått avslag. NOAS frykter at disse personene risikerer alvorlige overgrep om de sendes tilbake.
Etiopia er et svært autoritært regime, og myndighetene begår omfattende menneskerettighetsbrudd mot egen befolkning. Det etiopiske regimet bruker store ressurser på å overvåke og fengsle sine kritikere, enten det dreier seg om opposisjonspolitikere, journalister eller sivile aktivister. Sivilsamfunn knebles, og etiopiske myndigheter forbyr utenlandske organisasjoner å jobbe med demokratiutvikling og menneskerettigheter. Det er ingen uavhengige medier igjen, og Etiopia har de siste årene vært det afrikanske landet flest journalister har flyktet fra.
Norske myndigheter inngikk likevel en returavtale med Etiopia i fjor. Avtalen vakte sterke reaksjoner. Blant annet uttrykte FN bekymring for konsekvensene av tvangsreturer. FNs høykommissær for menneskerettigheter stilte spørsmål ved om Norge kunne sikre at etiopiske myndigheter overholdt det absolutte forbudet mot tortur.
Siden ingen land så langt har sendt tilbake opposisjonelle etiopiere, er det ingen som vet hvilke konsekvenser den politiske aktiviteten vil få. Det er flere indikasjoner på at opposisjonelle etiopiere kan møte alvorlige reaksjoner ved retur.
Da NOAS besøkte Etiopia i fjor, ble vi fortalt av en representant for etiopiske myndigheter at aktivitet for ulovlige opposisjonspartier vil få konsekvenser. Også flere andre kilder mente at personer som er aktive i ulovlige partier i utlandet, vil risikere alvorlige overgrep om de sendes tilbake.
Etiopiske myndigheter har vedtatt antiterrorlover som ifølge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch brukes til å kneble politiske meningsmotstandere og journalister. Etiopiske myndigheter har kategorisert flere opposisjonspartier som terrororganisasjoner. Bistand til, eller omtale av, disse partiene straffes med mange års fengsel.
Martin Schibbye og Johan Persson, de svenske journalistene som ble arrestert i Etiopia i 2011, ble dømt til strenge straffer for å ha støttet terrorisme, men ble senere benådet. Under et besøk i Norge tidligere i år fortalte de at mange av deres medfanger satt fengslet på grunn av opposisjonell aktivitet eller kritikk av myndighetene. De understreket at etiopiere som ble utsatt for samme anklager som dem, møter langt mer alvorlige reaksjoner.
Etiopiske myndigheter overvåker opposisjonelle etiopiere i Norge i stor utstrekning. Det etiopiske regimet har dermed god oversikt over hvem som har deltatt i opposisjonsaktivitet eller ytret seg myndighetskritisk mens de har bodd i Norge.
Menneskerettighetssituasjonen i Etiopia er kraftig forverret de siste årene. Pressefriheten i landet er gradvis skjerpet inn, og forfølgelsen av politiske motstandere intensivert. Overgrep mot opposisjonelle skjer av aktører på ulike nivå, og på ulike steder i landet. Etiopia-eksperter understreker at det er knyttet betydelig vilkårlighet både til hva som skal til for å bli fengslet, og hvilke reaksjoner personer utsettes for i fengsel. Det er ikke mulig å forutsi nøyaktig hva reaksjonene mot myndighetskritikere og opposisjonspolitikere vil være, og fengsling og tortur kan ikke utelukkes.
Ifølge returavtalen mellom Norge og Etiopia er det etiopiske myndigheter som er ansvarlig for de returnerte - de samme myndighetene som forfølger sine kritikere. Ingen FN-organer eller uavhengig organisasjon skal føre tilsyn med retur og reintegrering.
Returavtalen inneholder heller ingen garantier for at returnerte etiopiere ikke vil utsettes for trakassering og overgrep. Returavtalene med Afghanistan og Irak forplikter myndighetene der til å «treffe nødvendige tiltak for å sikre at afghanere/irakere kan returnere uten frykt for trakassering, skremsler, forfølgelse, diskriminering, rettsforfølgelse eller straffetiltak av noen art». En tilsvarende formulering finnes ikke i returavtalen med Etiopia, til tross for at mange etiopiske asylsøkere nettopp flykter fra myndighetsforfølgelse, og ikke en vanskelig sikkerhetssituasjon, slik tilfellet er for de fleste afghanere og irakere.
Det er høyst usikkert hva som vil skje med etiopiere som sendes tilbake, spesielt de som har vært involvert i ulovlig politisk opposisjon. At Norge likevel returnerer slike personer, er et farlig eksperiment. Hvis det foreligger en reell risiko for tortur eller andre alvorlige overgrep, er norske myndigheter folkerettslig forpliktet til å gi beskyttelse. Å returnere opposisjonelle etiopiere er å gamble med menneskeliv.
Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag.
Kjell-Arne Slettum
Innlegg: 16
Kommentarer: 279

Menneskerettslig katastofe?

Kommentar #1
Nå er det heldigvis eksremt skjelden at det kan dokumenteres at noen av de ti tusner av Asylsøkerne som er sendt hjem de senere år,er utsatt for overgrep eller fengsling etter hjemkomst!Regjeringen gjør rett i å utøve makt og handling,der lykke jegere forsøker å etablere seg i Gratisland,med den serbehandling asylstatus gir,med henhold til sosiale ytelser.Menneskerettslig katastofe passer bedre på situasjon vi vil få her i Norge,med store grupper av Asylokkupanter,som med annen religion og kultur,destabiliserer den stabiliteten vi er vant til,dette ser man i mange Europiske land,senest i Sverige med Brennende biler og skoler,akkopanert av Ahlla Akbar.Nei takk til import av ekstremisme og religionskriger,look to Syria,Cri Lanka,Jugoslavia m.m.

Bjørn Ditlef Nistad
Innlegg: 34
Kommentarer: 1663

Uthuling av asylinstituttet

Kommentar #2
Asylinstituttet er hardt nok presset som det er. Aktiviteter en asylsøker måtte involvere seg i etter å ha flyktet fra utlandet, skal ikke kunne gi grunnlag for asyl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar